“Marry me” projects, λίγα λόγια για τη φωτογράφιση γάμου
Η φωτογράφιση γάμου αποτελεί από μόνη της μία μορφή ιεροτελεστίας μέσα στην ίδια την ιερότητα της τελετής. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, ο φωτογράφος θα πρέπει να σέβεται την κάθε στιγμή του ζευγαριού και να καταγράφει απερίσπαστος, ενώ δε θα πρέπει να ξεχνά ποτέ ούτε εκείνος ούτε ο εικονολήπτης είτε είναι συνεργάτες είτε όχι, ότι ο λόγος που βρίσκονται εκεί είναι για να αποτυπώσουν τα γεγονότα και να χαρίσουν στο ζευγάρι αναμνήσεις μίας ζωής εμπλουτισμένες με την καλλιτεχνική ματιά και την αισθητική τους.
Η φιλοσοφία μου λοιπόν, όταν κάποιος με τιμά με το να μου αναθέσει το γάμο του είναι ότι οφείλω να σεβαστώ κάθε στιγμή, κάθε επιθυμία και κάθε συμμετέχοντα στο μυστήριο και σε όσα διαδραματίζονται πριν και μετά από αυτό. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι το καλύτερο δυνατό εάν η συνεργασία με το ζευγάρι γίνεται “με κλειστά μάτια” και χωρίς πολλά λόγια. Ο φωτογράφος δεν έχει ούτε το δικαίωμα, ούτε την υποχρέωση να αναλάβει το ρόλο του οργανωτή είτε κατά την προετοιμασία είτε μετά από το γάμο. Το ζευγάρι θα απολαύσει τις στιγμές του και ο φωτογράφος θα τους προσφέρει τις καλύτερες εικόνες, χωρίς φειδώ και χωρίς να χρεώνει κάθε κλικ που θα κάνει. Η γνωριμία με το ζευγάρι και η συζήτηση σχετικά με το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνεται κάποιες ημέρες πριν από τη μεγάλη μέρα, ενώ εκείνη την ημέρα, αυτά που ζητά ο φωτογράφος θα είναι λογικά κι ελάχιστα. Τα δεδομένα λαμβάνονται υπόψιν, ο φωτογράφος δεν παγώνει τη ροή των γεγονότων, δεν έχει άποψη σχετικά με τα παρελκόμενα και δε δικαιούται να έχει αντιρρήσεις σε ό,τι επιθυμούν τα πιο σημαντικά πρόσωπα της ημέρας, το ζευγάρι.
Όσον αφορά τα τεχνικά, στα “marry me” projects φωτογραφίζω πάντα έχοντας στη διάθεσή μου τουλάχιστον δύο φωτογραφικές μηχανές, κυρίως για ασφάλεια, ενώ οι φωτογραφίες αποθηκεύονται στην κάρτα μνήμης σε αρχεία RAW, αρχεία που επιτρέπουν τη μέγιστη αξιοποίηση του αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής και, κατά συνέπεια, παράγουν ποιοτικό αποτέλεσμα σε εικόνα. Τα αρχεία RAW χρήζουν επεξεργασίας σε κάθε περίπτωση, σε αντίθεση με τα JPEG, τα οποία μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιήσει σχεδόν ανεπεξέργαστα και να τα παραδώσει σε όποια κατάσταση βρίσκονται, αφού οι φωτογραφίες που έχουν αποθηκευτεί σε JPEG δεν επιδέχονται μεγάλες διορθώσεις, ειδικά σχετικά με το φωτισμό, τα χρώματα και την καθαρότητα. Προσωπικά χρησιμοποιώ πάντοτε RAW αρχεία και όχι μόνο στους γάμους, ενώ επεξεργάζομαι μία προς μία τις φωτογραφίες που έχω τραβήξει σε έναν γάμο. Αν σκεφτούμε ότι σε κάθε περίπτωση τραβώ περίπου 2.000 φωτογραφίες, μπορούμε να αντιληφθούμε πόση προσοχή επενδύεται στην επεξεργασία έπειτα.
Ακόμη φροντίζω, όταν παραδώσω τα ψηφιακά αρχεία στους νεονύμφους, να τους παρέχω όλες ανεξαιρέτως τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε ψηφιακή μορφή και σε πλήρη ανάλυση και όχι απλά σε μικρογραφίες. Περιέρχονται λοιπόν στους δικαιούχους όλες οι φωτογραφίες και χωρίς να υπάρχει η δέσμευση με το φωτογράφο ή παραπάνω χρέωση αν επιθυμούν να αποκτήσουν πολλές φωτογραφίες. Εξάλλου τους ανήκουν εκ των προτέρων, πως μπορεί κάποιος να αισχροκερδεί πάνω σε αυτό;
Τέλος, η φωτογράφιση της επόμενης ημέρας, αν αποφασιστεί από το ζευγάρι, δίνει συνήθως πιο χαλαρές και ακόμα πιο αντιπροσωπευτικές εικόνες. Οι φωτογραφιζόμενοι συνήθως επιλέγουν το χώρο, ιδιαίτερα εάν βρίσκονται στον τόπο τους, ενώ εκείνοι ξεκαθαρίζουν με την επιλογή του χώρου αλλά και με όσα ζητούν, το στυλ που θα υιοθετηθεί. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, αφού κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό και κάθε κλικ πρέπει να ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του. Ρομαντικές, παιχνιδιάρικες, κλασικές, sexy ή ακόμα και rock εικόνες δημιουργούνται για να μείνουν ως αντίδοτο στο πέρασμα του χρόνου και να μας θυμίζουν πόσο όμορφα είχαμε περάσει εκείνες τις στιγμές.
Κλείνοντας, δε μπορώ παρά να εκθέσω και τα δικά μου συναισθήματα όταν μου ανατίθενται τέτοιες “δουλειές”. Προσωπικά φροντίζω να ζω κάθε στιγμή μέσα σε έναν γάμο, να προβλέπω μερικές κινήσεις των πρωταγωνιστών αλλά και να βρίσκομαι κοντά τους, να συμμετέχω στη χαρά τους για να καταφέρουμε όλοι μαζί να δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στις δικές τους αναμνήσεις.
Κωστής Μπακόπουλος
This Post Has 0 Comments